OVES

(Avena sativa)


Oves spada med žitarice. Lahko rečemo, da spada med trave. Zraste čez meter visoko in uspeva od nižin do višine okrog 1700m. Sejemo ga zgodaj spomladi, Ko oves dozori, uporabljamo plodove v kulinariki in za zdravljenje. Zelen požet, ko rastlina že ima klase, vendar se zrna še mlečna, pa požanjemo slamo, ki jo na hitro posušimo na temperaturi do 40C. Tako požeto slamo uporabljamo za kopeli in čaje.
oves
Ovseno zrnje uporabljamo za različne stvari. Ovseno zrnje je odlična hrana za konje. V posušenem zrnju je veliko škroba, vlaknin, beljakovin, aminokslin, cel spekter vitaminov B. Ker se škrob v ovsenih kosmičih pretvori v lahko prebavljiv dekstrin, je lahko prebavljiva hrana za otroke in tudi za diabetike.

Ovseno žito uporabljamo v tradicionalni medici za:
  • ščiti našo kožo pred zunanjimi dražljaji
  • uravnava želodčno kislino
  • čisti kri
  • pomaga odpraviti izčrpanost
  • deluje protidepresivno
  • ovseni kosmiči so odlična hrana za diabetike in neješče otroke
  • pomaga pri bolezni ledvic in mehurja

Ovseno slamo v tradicionalni medicini priporočamo kot eno najboljših zdravil za zdravljenje revmatoidnih obolenj, pa najsi gre za revmo, kostno revmo ali revmatoidni artritis
 
Priprava in uporaba kopeli pri revmi:
Ročaj narezane slame poparimo z 10L umirjenega kropa. Pustimo vreti od 5 do 10 min. Pustimo, da se namaka še 10 min, nato prevretek precedimo v kopalno kad. Dolijemo toliko vroče vode (35C), da se celi ohlajamo v tej kopeli vsaj 20min. Gremo iz kadi, se otresemo in nič obrišemo z brisačo. Tako pregreti gremo naravnost med rjuhe. To ponovimo 4-krat na teden.
Zraven pijemo po liter čaja iz enakih delov mešanice: ovsena slama, ognjičevi cvetovi in rman. Tak čaj pijemo tri tedne.
Tak način zdravljenja je že marsikoga bolnika rešil pred nadležnim trganjem po kosteh, revmatoidnega artritisa in hudih kostnih vnetij zaradi hude angine.

Naslov: Oves
Opis: Oves v tradicionalni medicini priporočamo kot eno najboljših zdravil za zdravljenje revmatoidnih obolenj, pa najsi gre za revmo ali revmatoidni artritis.
Ključne besede: oves, ovsena slama

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika