ŽELODČNA KISLINA

 ŽELODČNA KISLINA ALI REFLUKS ALI GASTRITIS


Eno najpogostejših bolezni tega časa je refluks, okvara mišične zapiralke.

Pomeni, da se nam vsebina iz želodca vrača nazaj v ustno votlino, povezano je tudi s povečano količino želodčne kisline.

Če želimo rešiti to bolezen, se je treba prvo držati primerne diete ter odpraviti stres. 
Stres je eden izmed razlogov za pojav te bolezni. Priporočamo plešec, slezenovec, baldrijan.
Iz jedilnika pa moramo obvezno črtati cvrtje, suhomesnate jedi, pekoče začimbe in zmanjšamo uporabo soli. Tudi kajenje in alkohol se odsvetuje.




Včasih na kmetih so pogosto spili raje kak brinjevec ali vinsko rutico v žganju, češ da bo rešila teh težav. 
Vendar vedno pri nas povprašamo, če imajo naše stranke, kakšno diagnozo, ki so jo dobili pri zdravniku ali specialistični ambulanti. 
Šele potem lahko svetujemo, kaj naj jedo in kako si lahko pomagajo z našimi čaji.

Najpogostejša obolenja želodca so sledeča:


- razjede na želodcu

- preveč kisline v želodcu

- premalo kisline v želodcu

- bakterija Helicobacter pyroli

- želodčna kila - hietalna hernija v želodcu

- napenjenaje v želodcu

- želodčni katarji



"Danes se veliko ljudi pritožuje, da imajo težave s preveč kisline. Zato se antacidi (zdravila, ki znižujejo raven želodčne kisline) prodajajo kot žvečilke. Nekateri proizvajalci izdelke celo namenoma promovirajo na takšen način, kot da bi prodajali bonbončke ali prigrizke, saj vedo, da o kislini neradi mislimo kot o bolezenskem stanju.      - Jože Majes


Imate tudi vi težave z želodčno kislino?

Antacidi hitro znižajo raven želočne kisline, vendar s tem oslabijo našo prebavo in hrana zapušča želodec nezadostno obdelana, zato pozneje telo v dvanajstniku in črevesju ne more izkoristiti vseh potrebnih snovi.

Z zniževanjem kisline, paradoksalno, vendar resnično, pospešujemo tudi zakisanje telesa, saj predstavljata prav naša kislina in bikarbonatna raztopina, ki ob njej nastaja kot zaščita želodca, dve glavni surovini, iz katerih telo pridobiva alkalne snovi za razkisanje. Resnica je, da veliko ljudi napačno meni, da imajo preveč kisline in jo zato znižujejo tudi takrat, ko to ni potrebno.

Če lahko spijete kavo ali sadni sok, ne da bi vam kislina »udarila nazaj«, sodite med tiste, ki zagotovo nimajo preveč kisline, zaradi česar je dobro, da vzroke poiščete drugje. To, da se nam spahuje ali da se nam kislina vrača v grlo, je lahko posledica dehidracije, nepravilnega gibanja želodca (ko imamo preveč skrbi) ali nepravilno zmešane hrane (npr. ko po obilnem obroku zaužijete še sadje, ki ustvari vrenje v želodcu).


Kako težavo odpraviti?

1) Če želite težavo pomiriti po naravni poti, se navadite popiti 3 do 5 dcl vode vsaj 15 do 30 minut pred obrokom. Ko telo dobi dovolj vode, lahko hitro ustvari bikarbonatno raztopino, s katero varuje želodec pred kislino in s katero pripravi tudi dvanajstnik in črevesje, da ju kisla vsebina želodca ne bo »skurila«.

2) Pomembno je tudi, da hrano dobro prežvečite, želodca nikoli ne napolnite več kot 2/3 in ob hrani ne uživajte snovi, ki lahko povzročijo hitro vrenje (npr. alkohol ali sadne kisline, ki so v svežem sadju in paradižniku).

3) Dieta - izogibajte se sladkarijam,  sladkim pijačam tudi med dviguje kislino. Odsvetujemo orehove jedi. Ne jejte prepozno, najbolje, da s hrano zaključite do 18:00 ure, saj so ponoči v ležečem položaju procesi intenzivnejši, zato si malo privzdignite vzglavje ali podložite posteljo.

4) Tudi zelišča so pri tej težavi lahko zelo učinkovita in povsem uravnajo želodčno kislino. To so rastline, ki jih Jože zmeša v čajno mešanico JM 125 NEVTRAL rman, plešec, meta, janež, melisa, sivka, tavžentroža, kamilica, encijan korenine, islandski lišaj, slezenovec. Kakor so pokazale izkušnje ljudi, se lahko težava pozdravi že po eni kuri, to je enem zavojčku čaja (100g).
Pripravite si čaj zjutraj in ga pijte po požirkih, tudi med jedjo. Najpomembneje je, da nekaj požirkov naredite pred spanjem.

5) Zaščitite želodčno sluznico (tudi sluznico celotnega prebavnega trakta) zjutraj na tešče z 2 čajnima žlička ričkovega olja JM 701. Olje je kot nekakšen premaz in varuje sluznico pred agresivnimi sokovi ter ji na ta način omogoča, da se hitreje zdravi.


6) Podobno kot čajna mešanica JM 125 Nevtral delujejo tudi kapljice Nevtrofix JM 445. Te kapljice Nevtrofix se uživa pred vsakim obrokom oz. 3x dnevno po 20 kapljic v 1 dcl vode ali čaja in popijete (za odrasle osebe). Učinkovine istih zdravilnih rastlin smo izolirali s pomočjo ultrazvočnega ekstraktorja v rastlinskem glicerolu. Zato so primerne za otroke, ki težje pijejo grenak čaj. Še bolje pa je če kapljice uživamo skupaj s čajem.




Ayurveda pa ima na voljo dva zelo dobra izdelka:

- zeliščne tablete MIREN ŽELODEC MA 320, ki so odlične za uravnavanje kisline v želodcu. Pomaga pri refluksu, gastritisu, ulkusih in težave v prebavi, ki jih povzroča živčnost. Uporabljamo ga, če nas peče zgaga, se nam spahuje, imamo težak občutek v želodcu po jedi, nimamo prave energije po obrokih. Preparat tudi globoko razkisa telo. Vsebuje 18 rastlin, ki zelo učinkovito pomirja razdražen želodec, zmanjša odvečno kislino, izboljšuje prebavo ter telesu omogočajo uspešno absorpcijo hranilnih snovi in zaužite hrane.

- zeliščne tablete Miren želodec MA 575 ki pomaga pri uravnavanju kisline in težavah povezanih z njo, ščiti sluznico želodca in črevesja, uravnava prebavni ogenj s tem tudi podpira prebavo v celoti. Pomaga telesu, da ohranja čistost in živost hranilnih snovi, ki jih vnesemo s hrano.


PREHRANA


Če imamo preveč želodčne kisline se je potrebno držati stroge diete.

- Jejte majhne obroke(to pomaga želodcu hitreje prebaviti zaužito hrano), dobro prežvečite hrano, zmanjšajte vnos slane, mastne in sladke hrane.

- Povsem naj se odpovejo soli in živilom, ki vsebujejo veliko soli. To so suhomesnati izdelki, konzervam, raznim jušnim kockam.

- Odpovedati se morajo zeleni solati in kisu.

- Izogibajte se alkoholu, gaziranim pijačam, kofeinu (kava, kakav, coca-cola) in začinjeni hrani ter belemu rafiniranem sladkorju.

- V času dietnega zdravljenja naj ne jedjo agresivnega sadja, kot so jabolka, ananas, citrusi...

- Zmanjšajte vnos mleka in mlečnih izdelkov. Nikakor ne uživajte plesnivih sirov in mastnega ter dimljenega mesa.

- Odstranite iz prehrane svež kruh in ostale izdelke iz bele moke (sveža peciva, krofi).

- Izogibajte se kakršnimkoli krompirjevim jedem pripravljenim na olju (čips, pomfri, krompirček...) in težko prebavljivi zelenjavi: zelje, por, čebula, olive, paprika, gobe, kumarice, hren in fižol.Vsa zelenjava pa naj bo prekuhana.

- Za gastritis ni primerno uživanje svežega sadja s koščicami (npr. slive, češnje, avokado) in nekaterih oreškov (arašidi, pistacije, mandeljni).

- vsa hrana naj bo kuhana, lahko tudi kuhana na pari ali pečena v foliji. Zelo priporočljivo in dobro za želodec je kuhan riž, proso, ajdova kaša, leča, kuhana zelenjava, zelenjavne juhe, pusto piščančje in kurje meso, riba - na pari...

Priporočamo, da si vsaj nekajkrat na teden pripravite tako jed: naredimo pire brez olja, margarine in soli. Skuhamo kurja prsa, povsem brez soli. Potem jih dobro zmeljemo in zmešamo s pirejem. To je sicer malo neokusna jed, vendar je zdrava. Zraven naj se popije še šilce hladnega namoka pelina.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 125 ČAJ NEVTRAL 

>> JM 701 RIČKOVO/TOTROVO OLJE

>> JM 445 KAPLJICE NEVTROFIX

>> MA 320 MIREN ŽELODEC PLUS

>> MA 575 MIREN ŽELODEC

 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika