HMELJ
Humulus lupulus
Ko slišimo za hmelj, takoj pomislimo na pivo. Manj ljudi pa ve, da se je hmelj, predvsem hmeljevi storžki, od nekdaj uporabljal v zdravilne namene. Hmelj je v naravi bolj prisoten, kot si mislimo. Zgodaj spomladi pojdimo malo v naravo ob potoke in hitro ga bomo opazili, kako se vzpenja po grmovnicah. Ko ozeleni tudi grmovje, ga težje opazimo. Mladi poganjki so odlična pomladna zelenjava, tako imenovana divja hrana.
Vendar, pozor! Priporočamo nabiranje mladih poganjkov na območjih, kjer ni škropljenja. Ker se na gojenih nasadih spusti na žice le določeno število poganjkov, se višek potrga. Zato, ko se peljete po Savinjski dolini spomladi, vidimo v hmeljevih nasadih ljudi, ki nabirajo mlade poganjke za hrano. Bolj priporočamo nabiranje mladih poganjkov v naravi rastočega hmelja, kjer ga je dovolj, saj se hmelj na gojenih poljih dostikrat škropi z umetnimi substancami.
Hmelj je kulativna rastlina. Poznamo veliko vrst. Pri nas je znana vrsta GLODING, po kateri se imenuje tudi pivo.
Največ zdravilnih učinkovin je v storžkih, ki jih nabiramo septembra. Hmeljevi storžki so ženski cvetovi. Če storžke pomencamo med rokami, se izloči eterično olje, ki ima zelo aromatičen vonj in okus. Če zrele storžke potresemo, se izloči rumen prah. Temu rečemo lupulin. Hmeljeve storžke naberemo in posušimo na temperaturi do 40°C in shranimo v temne steklene kozarce, ali še bolje v dvoslojne vrečke, da se eterično olje ne izgubi. Nasploh je priporočljivo, da hranimo zdravilne rastline v temnih prostorih.
Hmelj zdravi te bolezni in težave:
- pomirja spolno vzdraženost. Priporočamo pitje čaja.
- pomaga pri depresijah
- ker vsebuje grenke soli, krepi želodec in vzbuja tek
- priporočamo ga za pomirjanje srčnega utripa. Kar precej ljudi se zadnje čase obrača po pomoč, češ da se jim je povečal srčni utrip. Hmelj pomirja razdraženost in prekomerno živčnost.
- če malo pogledamo naokoli, kako so ljudje živčni, bi skoraj vsi morali piti hmeljev čaj.
- Hmelj odvaja vodo iz telesa. Če pogledate tiste, ki spijejo na dan par litrov piva vidimo, da bogato lulajo.
- Kadilci pozor! Pitje hmeljevega čaja odvaja od kajenja. Tisti, ki ni nikoli pil čaja iz hmeljevih storžkov, naj to poskusi in kmalu mu bo jasno, zakaj odvaja. Čaj je namreč izredno neokusen.
- Nekoč so s hmeljevim čajem zdravili tuberkulozo, ker je lupulin uničeval bakterije jetike, danes tuberkuloze praktično ni več, če pa se pojavi, se uspešno zdravi z antibiotiki
Na Plavici samega hmelja praktično ne uporabljamo. Ga pa dajemo v čajne mešanice za izboljšanje spanja. Primešamo mu meliso, sivko, rožmarin in baldrijanove korenine.
Vendar pozor! Pretirana uporaba hmelja lahko povzroči nekaj težav. Lahko se pojavi omotičnost, težave z želodcem in celo ohromelost. Držimo se zlatega pravila. Če se odločimo piti čaj iz hmeljevih storžkov, jim dodajmo vsaj še dve rastlini, kot sem dejal, vsaj meliso in sivko. Pijemo tri skodelice čaja na dan tri tedne, nato s pitjem za nekaj časa prenehamo.
Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil
pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ
Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:
Komentarji
Objavite komentar