Plahtica
Alchemilla vulgaris

Plahtica
Plahtica je zeljnata trajnica. Enako dobro uspeva v naravi kot tudi kultivirana v nasadih. Je izredno nezahtevna rastlina. Uspeva enako dobro na nadmorski višini 200m kot na višini nad 2000m. Njena podvrsta je planinska plahtica, ki je prav tako zdravilna. Cveti rumeno. Zanimivo je da je živina nemara in tako lahko vidimo na višinskih pašnikih cele šope lepe plahtice. Zraste lahko do višine 50 cm Na suhih nerodovitnih tleh jo med pusto travo komaj opazimo. Plahtico nabiramo ali požanjemo v času tik pred cvetenjem ali cvetočo. Cveti glede na višino ali lego od konca maja do avgusta. Liste in cvetove plahtice sušimo na zračnem podstrešju ali sušilnici na temperaturi do 40C.


Zdravilnost plahtice:

Plahtica je bila od nekdaj rastlina za ženske bolezni. Da je temu tako, se krive čreslovine, ki ugodno delujejo na notranjost maternice. Kljub raziskavam še danes ni znana primarna učinkovina v plahtici.
- blaži vnetne procese na sluznicah ( notranjost maternice )
- zdravi notranje in zunanje rane v obliki čaja - uporabljamo jo za zdravljenje diareje
- driske - uporabljamo jo za lajšanje poroda skupaj z listi maline, robide in korenino potrošnika
- je močan kemostatik pri ženskih boleznih
- zunanje deluje antiseptično pri vaginalnih vnetjih
- plahtico preventivno uporabljamo proti artrosklerozi v obliki čajev

Naslov: Plahtica
Opis: Plahtica je zeljnata trajnica. Enako dobro uspeva v naravi kot tudi kultivirana v nasadih. Je izredno nezahtevna rastlina in cveti rumeno.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika