BALDRIJAN

(Valeriana officinalis)

Sprva se zdi, da je baldrijan redka rastlina, ko pa malo bolje pogledamo okoli sebe, ga lahko opazimo na vsakem koraku. Večina ljudi tudi meni, da raste na vlažnih tleh, pa ni tako. Baldrijan je trajno zelišče. Najdemo ga v hribih in tudi na suhih tleh. Poznamo ga dve vrsti: divje rastočega in gojeno vrsto, ki daje več pridelka. V zdravilne namene uporabljamo korenino, ki jo kopljemo v jeseni.
Baldrijan
Korenine izkopljemo in posušimo na temperaturi 60C. V biodinamičnem kmetovanju pa uporabljamo cvetove, predvsem za izboljšanje cvetenja.
Baldrijan pomirja živce, zdravi nespečnost, depresije in srčno razdraženost. Zdravi tudi histerije, epilepsije in živčne prebavne motnje. Baldrijana ne kuhamo in ne poparimo, saj najbolj učinkuje hladno namočena rastlina. Sinergično naj bi delovalo več učinkovin skupaj. Poznamo jih pod nazivom valpotriati, ki se nahajajo eteričnih oljih baldrijana. Znameniti zeliščar Rihard Wilford baldrijan celo uporablja za odvajanje kajenja in odvisnosti od alkohola.

Pomaga tudi v prah stolčena posušena korenina, ki jo uživamo med hrano. Priporoča se uporaba treh noževih koničk dnevno.Baldrijanove pripravke se priporoča jemati največ do tri tedne, da se telo nanje ne navadi. Predvsem moramo biti previdni pri majhnih otrocih, kjer so doziranja točno določeno.


Naslov: Baldrijan
Opis: Baldrijan je trajno zelišče. Najdemo ga v hribih in tudi na suhih tleh. Poznamo ga dve vrsti: divje rastočega in gojeno vrsto, ki daje več pridelka.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika