Napihnjenost in vetrovi

Se vam pogosto dogaja, da vas ravno takrat, ko ste v službi ali na večerji s prijatelji, dajejo močni vetrovi? Ste napihnjeni, v črevesju vas vse tišči, včasih celo boli? Potem preverite, kako odpraviti napihnjenost in odpravite vetrove.

 

napihnjenost


Vzroki za napihnjenost in vetrove

Napihnjenost in vetrovi se pojavijo zaradi prevelike količine zraka v črevesju. Za težave je lahko krivo neprimerno prehranjevanje, prehitro goltanje hrane, pomanjkanje določenih prebavnih encimov, lahko pa napihnjenost in vetrove povzročajo tudi nekatera zdravila in bolezni, na primer sindrom razdražljivega črevesja, pogosti so v času nosečnosti in menopavze. Načeloma vetrovi in napihnjenost niso nič nevarnega, če pa jih spremljajo še krči in bolečine, je vseeno prav, da se po nasvet obrnete na zdravnika. Sicer pa med splošno znana živila, ki povzročajo vetrove, sodijo: rdeče meso, svež kruh, zelje, stročnice, česen, čebula, žitarice, pri tistih, ki jim primanjkuje encima laktoze oziroma ki bolehajo za laktozno intoleranco, tudi mleko in mlečni izdelki. Med pijačami pa so za napihnjenost in vetrove krive predvsem tiste, ki vsebujejo ogljikov dioksid, torej gazirani napitki. 

 

gazirane pijace

Kako si lahko pri tem sami pomagamo? 

Za začetek si za prehranjevanje vzemite dovolj časa. Jejte počasi in hrano dobro prežvečite, ob tem pa čim manj govorite. Če se namreč med obedovanjem pogovarjate in hrano goltate, zraven pogoltnete še ogromno zraka, kar povečuje količino zraka v črevesju. Če so napihovanje in bolečina, mogoče tudi kolcanje, najbolj prisotni po zaužiti hrani, potem si v tistem trenutku najbolj pomagate z razredčeno encijanovo tinkturo JM 421, ki zaradi grenkobe pomaga zakrčiti zapiralko in bolečina posledično izgine.

Pomembno je tudi, da se izogibate živilom, za katere ste opazili, da vam ne ustrezajo najbolj, in za katere sumite, da bi lahko povzročala vetrove in napihnjenost. Če se vam zdi, da bi lahko bil za vaše težave kriv na primer kruh, ga nadomestite s krekerji, riževimi ploščicami ali pa z nekvašenim kruhom, kajti v kruhu je kvas tisti, ki lahko povzroča vetrove. Problematičen je tudi sladkor, zato ne pretiravajte s sladkimi jedmi in pijačami. Če bolehate za laktozno intoleranco in ne prenašate mleka ter mlečnih izdelkov, jih nadomestite s sojinim mlekom in izdelki.

Vetrove in napihnjenost lajšajo tudi nekatere zdravilne rastline, ki smo jih v različnih deležih zmešali in pripravili čajno mešanico JM 122 (tavžent roža, rman, encija, poprova meta, komarček, janež, kumina, kamilica...). Čaj se pripravi zjutraj in se do večera popije 7 dcl čaja. Svetuje se narediti eno kuro, ki traja 3 tedne, da črevesje pride spet nazaj v ravnovesje.

Poskusite s probiotičnimi izdelki, ki uravnavajo črevesno floro in ki pomagajo, da je v črevesju zadosti tistih 'dobrih' bakterij in da se v njem ne zadržujejo 'slabe' bakterije, ki zavirajo prebavo in povzročajo črevesne težave.

Pomaga menda tudi, če si na trebuh polagate tople obkladke in če si trebuh na rahlo masirate.

Preveliko kopičenje zraka v črevesju lahko poskušate preprečiti tudi tako, da se veliko gibate na svežem zraku.



Za svetovanje ali naročilo pokličite:
07/30 66 830 ali 041/887362 oz. pošljite mail: info@k2m.si

Izdelke lahko naročite tudi z nakupom v naši SPLETNI TRGOVINI na spodnjih povezavah: 
>> SPLETNI OBRAZEC za hitri nakup
>> TINKTURA JM 421 
>> ČAJ JM 122

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika