NAPIHNJENOST - VETROVI

Se vam pogosto dogaja, da vas ravno takrat, ko ste v službi ali na večerji s prijatelji, dajejo močni vetrovi? Ste napihnjeni, v črevesju vas vse tišči, včasih celo boli? Potem preverite, kako odpraviti napihnjenost in odpravite vetrove. 

 

 

Vzroki za napihnjenost in vetrove

Napihnjenost in vetrovi se pojavijo zaradi prevelike količine zraka v črevesju. Za težave je lahko krivo neprimerno prehranjevanje, prehitro goltanje hrane, pomanjkanje določenih prebavnih encimov, lahko pa napihnjenost in vetrove povzročajo tudi nekatera zdravila in bolezni, na primer sindrom razdražljivega črevesja, pogosti so v času nosečnosti in menopavze.

Načeloma vetrovi in napihnjenost niso nič nevarnega, če pa jih spremljajo še krči in bolečine, je vseeno prav, da se po nasvet obrnete na zdravnika. Sicer pa med splošno znana živila, ki povzročajo vetrove, sodijo: rdeče meso, svež kruh, zelje, stročnice, česen, čebula, žitarice, pri tistih, ki jim primanjkuje encima laktoze oziroma, ki bolehajo za laktozno intoleranco, tudi mleko in mlečni izdelki. Med pijačami pa so za napihnjenost in vetrove krive predvsem tiste, ki vsebujejo ogljikov dioksid, torej gazirani napitki.

 

Kako si lahko pri tem sami pomagamo?

Za začetek si za prehranjevanje vzemite dovolj časa. Jejte počasi in hrano dobro prežvečite, ob tem pa čim manj govorite. Če se namreč med obedovanjem pogovarjate in hrano goltate, zraven pogoltnete še ogromno zraka, kar povečuje količino zraka v črevesju. Če so napihovanje in bolečina, mogoče tudi kolcanje, najbolj prisotni po zaužiti hrani, potem si v tistem trenutku najbolj pomagate z razredčeno encijanovo tinkturo JM 421, ki zaradi grenkobe pomaga zakrčiti zapiralko in bolečina posledično izgine.

Če še niste si je vedno dobro vsaj 1x letno dobro prečistiti jetra in črevesje. To je najbolje narediti ob prehodu letnih časov.  To lahko storite z JM 700 Pegasti badelj oljem ali pa si preberite naš članek o čiščenju jeter ali pa pijete prečiščeno glino v prahu  o z. uživajte ayurvedske zeliščne tablete MA 505 Trojno čiščenje , več o tem preberite v članku o črevesju.

Pomembno je tudi, da se izogibate živilom, za katere ste opazili, da vam ne ustrezajo najbolj, in za katere sumite, da bi lahko povzročala vetrove in napihnjenost. Če se vam zdi, da bi lahko bil za vaše težave kriv na primer kruh, ga nadomestite s krekerji, riževimi ploščicami ali pa z nekvašenim kruhom, kajti v kruhu je kvas tisti, ki lahko povzroča vetrove.

Problematičen je tudi sladkor, zato ne pretiravajte s sladkimi jedmi in pijačami. Če bolehate za laktozno intoleranco in ne prenašate mleka ter mlečnih izdelkov, jih nadomestite s sojinim mlekom in izdelki.

Vetrove in napihnjenost lajšajo tudi nekatere zdravilne rastline, ki smo jih v različnih deležih zmešali in pripravili čajno mešanico JM 122 Olajšalnik (tavžent roža, rman, encijan, poprova meta, komarček, janež, kumina, kamilica...). Čaj se pripravi zjutraj in se ga do večera popije. Svetuje se narediti eno kuro, ki traja 3 tedne, da črevesje pride spet nazaj v ravnovesje.

Za izboljšanje prebave in napihnjenosti vam zelo svetujemo tudi ajurvedske zeliščne tablete (rastline indijskega izvora) ki so jih v praksi uporabniki zelo pohvalili. Pripravek se imenuje MA 154 Krepka prebava Special. 
Poskusite tudi s probiotičnimi izdelki, ki uravnavajo črevesno floro in ki pomagajo, da je v črevesju zadosti tistih 'dobrih' bakterij in da se v njem ne zadržujejo 'slabe' bakterije, ki zavirajo prebavo in povzročajo črevesne težave.

Pomaga menda tudi, če si na trebuh polagate tople obkladke in če si trebuh na rahlo masirate.

Preveliko kopičenje zraka v črevesju lahko poskušate preprečiti tudi tako, da se veliko gibate na svežem zraku.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 421 ENCIJAN, 100 ml

>> JM 700 PEGASTI BADELJ, 200 ml

>> MA 505 TROJNO ČIŠČENJE, 60g

>> JM 122 OLAJŠALNIK, 100G

>> MA 154 KREPKA PREBAVA, 30g 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika