ŽELODČNA KISLINA – REFLUKS – GASTRITIS
Okvara mišice zapiralke in refluks
Lahko, bi rekli, da je okvara mišice zapiralke, ki povzroča tako imenovani refluks, ena od najpogostejših bolezni sodobnega časa. In kaj pomeni beseda refluks? Pomeni, da se nam vsebina iz želodca vrača nazaj v ustno votlino. Ta težava je vedno povezana tudi s povečano količino želodčne kisline.
Če hočemo ozdraviti to bolezen, se je potrebno držati diete, pa ne samo pri hrani, ampak je treba odpraviti tudi stres. Stres je eden od povzročiteljev te bolezni. Rastline, ki jih pri tem priporočamo, so: plešec, slezenovec, baldrijan. Iz svojega jedilnika črtamo cvrtje, suhomesnate jedi, pekoče začimbe in zmanjšamo porabo soli, da o kajenju in pretiranem uživanju alkohola ne govorimo.
Mnogo ljudi ima težave z želodcem, ko pridejo k nam po nasvet, preprosto rečejo, če imamo, kaj za želodec. Na kmetih je pogosto veljalo, da sta jutranji brinjavček ali vinska rutica v žganju rešila vse težave. Z napredovanjem medicine, predvsem pa diagnostike so se je razjasnile mnoge skrivnosti, povezane z boleznimi želodca. Vedno stranke povprašamo po uradni diagnozi, katero so dobili pri svojem zdravniku ali v specialistični ambulanti. Drugo vprašanje se nanaša na hrano in način življenja. Šele potem lahko svetujemo, kaj naj jedo in kako si lahko pomagajo oz. zdravijo z naravnimi pripravki.
Najpogostejša obolenja želodca so sledeča:
– razjede na želodcu
– preveč kisline v želodcu
– premalo kisline v želodcu
– bakterija Helicobacter pyroli
– želodčna kila – hietalna hernija v želodcu
– napenjenaje v želodcu
– želodčni katarji
“Danes se veliko ljudi pritožuje, da imajo težave s preveč kisline. Zato se antacidi (zdravila, ki znižujejo raven želodčne kisline) prodajajo kot žvečilke. Nekateri proizvajalci izdelke celo namenoma promovirajo na takšen način, kot da bi prodajali bonbončke ali prigrizke, saj vedo, da o kislini neradi mislimo kot o bolezenskem stanju. – Jože Majes
Imate tudi vi težave z želodčno kislino?
Kako težavo odpraviti?
Pripravite si čaj zjutraj in ga pijte po požirkih, tudi med jedjo. Najpomembneje je, da nekaj požirkov naredite pred spanjem.
– Zeliščnih tablet MIREN ŽELODEC PLUS MA 320 odličen preparat za uravnavanje kisline v želodcu. Pomaga pri refluksu, gastritisu, ulkusih in težave v prebavi, ki jih povzroča živčnost. Uporabljamo ga, če nas peče zgaga, se nam spahuje, imamo težak občutek v želodcu po jedi, nimamo prave energije po obrokih. Preparat tudi globoko razkisa telo. Vsebuje 18 rastlin, ki zelo učinkovito pomirja razdražen želodec, zmanjša odvečno kislino, izboljšuje prebavo ter telesu omogočajo uspešno absorpcijo hranilnih snovi in zaužite hrane.
– Zeliščni tableti MIREN ŽELODEC MA 575 Preparat pomaga pri uravnavanju kisline in težavah povezanih z njo, ščiti sluznico želodca in črevesja, uravnava prebavni ogenj s tem tudi podpira prebavo v celoti. Pomaga telesu da ohranja čistost in živost hranilnih snovi, ki jih vnesemo s hrano.
Kako si lahko pomagamo s prehrano?
Stroga dieta: Bolniki s preveč kisline v želodcu se morajo držati stroge diete.
– Jejte majhne obroke(to pomaga želodcu hitreje prebaviti zaužito hrano), dobro prežvečite hrano, zmanjšajte vnos slane, mastne in sladke hrane.
– Povsem naj se odpovejo soli in živilom, ki vsebujejo veliko soli. To so suhomesnati izdelki, konzervam, raznim jušnim kockam.
– Odpovedati se morajo zeleni solati in kisu.
– Izogibajte se alkoholu, gaziranim pijačam, kofeinu (kava, kakav, coca-cola) in začinjeni hrani ter belemu rafiniranem sladkorju.
– V času dietnega zdravljenja naj ne jedjo agresivnega sadja, kot so jabolka, ananas, citrusi…
– Zmanjšajte vnos mleka in mlečnih izdelkov. Nikakor ne uživajte plesnivih sirov in mastnega ter dimljenega mesa.
– Odstranite iz prehrane svež kruh in ostale izdelke iz bele moke (sveža peciva, krofi).
– Izogibajte se kakršnimkoli krompirjevim jedem pripravljenim na olju (čips, pomfri, krompirček…) in težko prebavljivi zelenjavi: zelje, por, čebula, olive, paprika, gobe, kumarice, hren in fižol.Vsa zelenjava pa naj bo prekuhana.
– Za gastritis ni primerno uživanje svežega sadja s koščicami (npr. slive, češnje, avokado) in nekaterih oreškov (arašidi, pistacije, mandeljni).
Kaj pa lahko… Vsa hrana naj bo kuhana, lahko tudi kuhana na pari ali pečena v foliji. Zelo priporočljivo in dobro za želodec je kuhan riž, proso, ajdova kaša, leča, kuhana zelenjava, zelenjavne juhe, pusto piščančje in kurje meso, riba – na pari…
Priporočamo, da si vsaj nekajkrat na teden pripravite tako jed: naredimo pire brez olja, margarine in soli. Skuhamo kurja prsa, povsem brez soli. Potem jih dobro zmeljemo in zmešamo s pirejem. To je sicer malo neokusna jed, vendar je zdrava. Zraven naj se popije še šilce hladnega namoka pelina.
Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil
pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ
Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:
>> JM 701 RIČKOVO/TOTROVO OLJE
Komentarji
Objavite komentar