HIATALNA HERNIJA - ŽELODČNA KILA

Hiatalna kila (hernija) pomeni, da prepona, ki je pregrada med prsnim košem in trebušno votlino, ob požiralniku ni dovolj tesna, tako da se želodec deloma prerine skozi - sega v prsni koš. Pri tem je želodec lahko nekoliko zažet, predvsem pa so težave, ker v požiralnik zateka hrana, pomešana z močno želodčno kislino in '"opeče'" nežno sluznico požiralnika, ki ni '"navajena'" na to kislino.

Hiatalna kila (hernija) pomeni, da prepona, ki je pregrada med prsnim košem in trebušno votlino, ob požiralniku ni dovolj tesna, tako da se želodec deloma prerine skozi - sega v prsni koš.

Zdravniki najprej predpišejo zdravila, ki zmanjšajo nastajanje kisline, pacienti pa morajo jesti malo, a bolj pogosto. Odvisno od obsežnosti omenjenega stanja torakalni kirurgi tako motnjo pogosto operirajo.

Hietalne kile so, kar pogosta težava, sploh pri starejših, vendar marsikomu ne povzroča takšne težave, da je potrebno to zadevo zdraviti.                                   - Jože Majes

Poznamo 2 skupini hiatalne kil:

- drsna kila, ko v prsni koš zdrsne manjši del želodca, te so najpogostejše in največkrat ne povzročajo težav.
- paraezofagelna kila, ko v prsni del zdrsne večji del želodca. Te vrste kile pa povzročajo težave zaradi prehajanja hrane v trebuh. Značilno je bolečina v prsnici in v zgornjem delu trebuha, imate težave pri požiranju, občutek teže v želodcu po zaužiti hrani, lahko tudi bruhate in hujšate.

Vzrok za nastanek hiatalne kile:

Zakaj pri nekaterih ljudeh Hiatus (je manjša odprtina v preponi, ki nam načeloma ne povzroča težav) oslabi in se razširi ni popolnoma jasno. Vzroke pa lahko najdemo v prekomerni telesni teži, pri ljudeh kateri imajo težave z zaprtostjo, veliko kašljajo, bruhajo, dvigujejo težka bremena, lahko se tudi podeduje,...

Ljudje velikokrat hiatalno kilo zamenjajo oziroma enačijo z Gastritisom, gerb-om, ta tudi povzroča zgago, pekočo bolečino in vračanje kisline v požiralnik.  Podobna bolečina je tudi pri težavah s srcem - srčnem infarktu in angini pektoris.

Hiatalno kilo zdravniki rešujejo le s posegom ,ali pa zdravijo z zaviralci protonske črpalke.

Zdravniki najprej predpišejo zdravila, ki zmanjšajo nastajanje kisline, pacienti pa morajo jesti malo, a bolj pogosto

Na Plavici smo prav za reševanje te težave pripravili čajno mešanico JM 128 Hiatalnik. Ta mešanica vsebuje naslednja zdravilna zelišča: rman, srčna moč korenine, slezenovec list, melisa, tavžentroža, islandski lišaj in plešec. To mešanico pripravimo kot poparek, v liter vrele vode damo 4 ravne čajne žličke mešanice, pustimo 10 minut, precedimo in shranimo. Pijemo toplo ali hladno, po požirkih skozi dan 3 tedne. Potem naredimo 1 teden premora in če je težava še prisotna kuro ponovimo. Svetujemo sočasno pitje olja JM 701 – totrovo oziroma ričkovo olje. To olje naredi zaščito, oblogo sluznice obenem pa jo tudi obnavlja. Glede na povratne informacij ljudi, v kombinaciji zdravita bolj celostno.

Kako si lahko pomagate sami:

- če imate prekomerno težo. najprej svetujemo shujšati
- izogibanje stresu, sproščanje in uživanje lahko prebavljive hrane
- komur dela težave hiatalna kila, potem naj po jedi dlje časa ostanejo v pokončnem položaju, odsvetuje se obroke tik pred spanjem pa tudi dvignejo naj si vzglavje
- močno omejite vnos določene hrane in pijače (kava, rdeče vino, temna čokolada, močno začinjene jedi)
- pazite da jeste redno, večkrat po manjše obroke
- izogibajte se  kajenju in stresu

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 701 RIČKOVO/TOTROVO OLJE

>> JM 128 ČAJ HIATALNIK

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika