DELJENOLISTNA SRČNICA

 

DELJENOLISTNA SRČNICA

Leonurus cardiaca

 

ajda

Deljenolistna srčnica je dolgo veljala za nepogrešljivo zdravilno rastlino, saj so jo pogosto uporabljali in cenili že stari Rimljani in Grki. Rastlino so uporabljali za zdravilne namene pa tudi za pripravo napojev proti zlim duhom. Danes jo marsikdo tretira kot plevel, ki ga najdemo ob travnih mejah, v gozdovih, ob potokih in cestah,… Prepoznamo jo po skoraj meter visokih listih, ki se razcepijo na 3 do 5 krakov. Listi so poraščeni z dlačicami in grobo narezljani ob robovih. V juliju zacveti s svetlo rdečimi ali vijoličnimi cvetovi. Spada med medonosne rastline, saj jo čebele izredno rade obiskujejo. Sicer ima dokaj neprijeten vonj in grenak okus.

Ta zelnata trajnica je resnično nezahtevna. Pri nas v vrtu uspeva že leta in vsako leto nas obdari z obilnim pridelkom. Doseže višino meter in več. Zgornjo tretjino rastline režemo trikrat letno. Rastlina cveti od julija do septembra.  Nabiramo cvetočo zel, ki jo grobo narežemo in posušimo. Sušimo jo v senci do 40 °C. Posušena rahlo bode.

Že latinsko ime pove, da vsebuje alkaloid leonurin in pa, da krepčilno deluje na srce. Zavira premočan puls. Uporabljamo jo preventivno in kurativno v čajnih mešanicah proti infarktu in kot srčni tonik skupaj z glogom in meliso. Deluje sedativno pri histeriji oz. močni razdraženosti. Priporoča se jo tudi pri bolečih menstruacijah in  v času menopavze, saj naj bi ureja menstrualni cikel in lajšala bolečine, ter bila kot pomoč pri hormonskih nihanjih. Pomaga tudi pri težavah z želodcem oz.  želodčnih krčih ter napenjanju. V pomoč je tudi pri dihalnih stiskah in zasluzenosti dihal Pripravlja se jo kot poparek.

 

Pri nas jo najdete v naslednjih izdelkih: 

Ta 2 izdelka vsebujeta tudi Glog, zato se ne kombirata z farmacevtskimi izdelki za srce in tlak!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika