INKONTINENCA

 

INKONTINENCA

 

Urinska inkontinenca oziroma kot drugače rečemo nekontrolirano uhajanje urina je zelo pogosta in neprijetna težava, ki močno vpliva na kakovost življenja. Zaradi težav z uhajanjem urina, se bolniki zelo izolirajo, njihova samozavest je zelo omajana. Mnoge je strah, da se mokrota vidi in da bo okolica zaznala vonj, ali pa morajo tako pogosto hoditi na stranišče, da se izogibajo vsem družabnim dogodkom tudi spolnim odnosom. Trpijo sami, okolica pa tudi družina. Zato takšno življenje postane osamljeno in depresivno.

Poznamo dve obliki inkontinence:

1.) STRESNA: takrat, ko urin uhaja pri naporih, kašljanju, kihanju, poskoki, hoji navzdol, dvig bremen, ... Vzroke lahko najdemo v naravnem procesu staranja, dedne obremenitve, hormonske spremembe v nosečnosti, menopavzi, ter mehanske spremembe predvsem po porodih. Ponavadi gre za majhne količine urina. Stresna urinska inkontinenca je običajno povezana z oslabljenimi mišicami medeničnega dna.

2.) URGENTNA: ko je sečni mehur prekomerno aktiven, zelo pogosta uriniranja tudi ponoči. Pojavlja se kot nenadna močna potreba po takojšnjem uriniranju, tudi ko je naš mehur prazen. Za to obliko se smatra, ko morate urinirati več kot običajnih 4-8x na dan. Tudi bolj pogosto je ponoči. Lahko jo povzročajo številni dejavniki; npr. ovire pri izhodu mehurja to so, povečana prostata, zaprtje. Vzrok je lahko tudi večkratne infekcije urinarnega trakta.

VZROKI:

- povečana prostata-deluje kot ovira in preprečuje popolno izpraznjenje mehurja

- preveč oslabela in raztegnjena mišica mehurja, ki se ne more skrčiti, vzrok je lahko okvara živcev, nevropatija, hernija diska ali spinalna stenoza (zožitev hrbtenjačnih kanalov)

- dejavnike tveganja vključujejo tudi določene vrste zdravil; benigno povečanje prostate, zdrs-prolaps maternice in poškodbe živcev

Več mišic in živcev mora sodelovati skupaj, da se sproži urinska kontinenca in učinkovit nadzor nad praznjenjem mehurja. Če pride do poškodb hrbtenice, živcev, možganov, ali pa kakšne bolezni, ki vplivajo na način komunikacije med možgani in mehurjem. Urinska inkontinenca se, zato pojavlja skupaj z boleznimi kot je kap, demeca, multiplaskleroza in Parkinsonova bolezen.

KAKO URIN NASTAJA, SE SHRANJUJE IN IZLOČA IZ TELESA? Urin nastaja v ledvicah. Iz vsake ledvice po sečevodih urin teče v mehur. Mehur je mišična vreča za sramno kostjo, v kateri se shranjuje urin. Normalna kapaciteta mehurja je od 400-600 ml. Prvi pritisk pa občutimo že pri 200-250 ml.

Med polnjenjem mehurja se mišica mehurja sprošča, mišici zapiralki pa stiskata. Urin se tako počasi polni in tega ne občutimo. Ko se mehur napolni, pošlje po živcih signal naprej v hrbtenjačo in nato naprej v možgane, v center za uriniranje. Ko pride informacija v ta center, začutimo potrebo po uriniranju.

Ko se odločimo, da bomo urinirali, potuje ta informacija po živcih navzdol, proti hrbtenjači in v mišice mehurja. Možgani torej dajo informacijo mišicam mehurja, da se skrčijo in iztisnejo urin skozi sečnico ven. Istočasno pa se sprostita mišici zapiralki, ki dovoljujeta, da urin odteče.

 

NASVETI OZ. KAKO SI LAHKO POMAGAMO NA NARAVNI NAČIN?

Potrebno je pitje zadostne količine vode. Osebe s takšnimi težavami, ponavadi pijejo manj, saj menijo, da bo potrebno potem manjkrat iti na stranišče. Ustrezno prilagodite količino dnevno zaužite tekočine. Omejiti je potrebno tudi pitje določenih pijač, prave kave, pravega čaja in pijač, ki vsebujejo kofein  (Coca cola). Omejiti je potrebno tudi gazirane pijače in alkohol. Hrana in pijača, ki vsebuje umetna sladila se tudi odsvetuje. Pazimo tudi na redno prebavo in primerno telesno težo. Pri opravljanju male potrebe ne hitimo in sečni mehur povsem izpraznimo. Zelo dobro je tudi, da redno izvajamo vaje za mišice medeničnega dna.

  • zmanjšajte vnos kofeina,
  • ustrezno prilagodite količino dnevno zaužite tekočine
  • treniranje mehurja
  • treniranje mišic medeničnega dna - Keglove vaje

Prepogosto uriniranje - MOŠKI:

  1. Čajna mešanica iz: rmana, bele mrtve koprive, brinovih jagod in trpotca - UROSAN M JM 138. Piti po 1liter čaja na dan najmanj 3 tedne. Vsako juto popiti sok ene limone po zajtrku. Izogibati se alkoholu, pijačam z mehurčki, črnemu vinu. Vsaj 10 dni jesti bolj pekočo hrano z ingverjem. Priporočamo tudi uporabe Sirupa Aloa arborescens.
  2. Delati vaje za utrjevanje medeničnega dna - KEGLOVE VAJE

Prepogosto uriniranje - ŽENSKE:

  1. Delati vaje za utrjevanje medeničnega dna - KEGLOVE VAJE
  2. Piti čaj iz hrastovega lubja, ptičje dresni in plešca - UROSAN Ž JM139. Piti po 1 liter dnevno najmanj 3 tedne.

Čajna mešanica CONTISAN JM137, pa je mešanica naslednjih zdravilnih rastlin: regrat korenine, gledež korenine, kopriva korenine, melisa, ptičja dresen in brezovi listi. Ta čaj se ravno tako priporoča pri težavah z inkontinenco. Pripravi pa se ga po 1 liter in popijete skozi dan. 100g pakiranje čaja zadostuje za 1 kuro (cca. 21 dni).

Če želite pospešiti in bolj celostno zdraviti sečila, potem vsekakor zraven pijte še sirup iz Aloe Arborescens z medom, saj med drugim tudi odlično stimulira imunski sistem, zdravi vnetja v telesu in res dobro krepi obrambni mehanizem.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo –  AYURVEDA pa svetuje uživanje zeliščnih tablete MA 2 rasajana za vitalnost. Ti zeliščni tableti izboljšujejo funkcije urinarnega sistema in pomagajo pri težavah: inkontinenca, pekoče izločanje vode, delujejo proti bakterijam v urinu, imajo močno antibakterijsko delovanje,... Preparat je namenjen intenzivnemu čiščenju in podpori naših sečil. Uživa se 1-2 tableti 2x dnevno pol ure pred obrokom. Pakiranje vsebuje 100 tablet.

KAKO PA SE IZVAJAJO KEGLOVE VAJE:

  1. ŽENSKE

Za začetek si predstavljajte, da poskušate zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja, obenem pa zaustaviti tudi curek urina. Občutek pri tem je tak, kot da bi hoteli stisniti in dvigniti navzgor področje okoli zadnjične odprtine, nožnice in sečnice. Ko to storite, stisnete mišice medeničnega dna. Ta stisk zadržite 10 sekund ter ga ponovite do 12-krat. Učinek vadbe lahko sčasoma povečate, tako da izvedete še 3 do 4 maksimalne stiske, in sicer z višjo hitrostjo.

Osnovna vaja:

1) Najprej morate izprazniti mehur.

2) Nato pokrčite mišice mišičnega dna za približno 10 sekund.

3) Na koncu pa mišice popolnoma sprostite.

Vajo ponovite vsaj 12-krat, in sicer vsaj 3-krat na dan.c

 

2. MOŠKI

Dobro je, da moški najprej ugotovijo, katere mišice točno so tiste, ki jih je potrebno krčiti. Gre za mišice med penisom in zadnjikom. Če je stisk mišic pravilen, moški to lahko preveri tako, da sočasno s krčenjem s prsti pritisne na področje med modi in zadnjično odprtino. Druga metoda preverjanja pravilnosti medeničnih vaj je z ogledalcem - moški z njim preveri, če se ob skrčenju mišic penis premakne navzdol, moda pa se dvignejo.

Vaje moški lahko izvajajo v poljubnem položaju – izberejo naj si takega, pri katerem se bodo počutili udobno: leže na hrbtu ali trebuhu, sede na tleh ali na stolu, tudi čepe z oporo na kolenih ali kleče z oporo na komolcih.

Izvajanje vaj
Mišice medeničnega dna močno stisnemo in stisk zadržimo 6 do 8 sekund. Nato stisk za nekaj sekund popustimo in ga nato spet ponovimo. Učinkovitost bo boljša, če medtem, ko stisk zadržujemo, dodamo še tri ali štiri močne stiske z višjo hitrostjo. Narediti je potrebno 8 do 12 ponovitev vsaj trikrat do petkrat na dan. Če želimo pridobiti moč mišic medeničnega dna je vaje treba izvajati vsaj pol leta. Če pa želimo krepke mišice tudi obdržati, bi vaje morali izvajati celo življenje.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ


 

 

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika